1. Palkinto
LAPPSET-opiskelijakilpailu
Tampere 2010
TYÖRYHMÄ: Hertta Ahvenainen, Elsi Lehto, Riikka Leinonen, Tuomo Näränen

 

 

Värivirta-kilpailuehdotus voitti vuoden 2010 Lappset-opiskelijasuunnittelukilpailun. Kilpailu oli avoin kaikille maisema-arkkitehtuurin ja maisemasuunnittelun opiskelijoille.

Suunnittelukilpailun tontti sijoittuu aivan Tampereen keskustaan, niin kutsutun Sorsapuiston viereen laajalle kivituhkakentälle. Kilpailutyön pohjalta on virinnyt Tampereen kaupungin tekemä jatkosuunnitelma Kalevan liikuntapuiston rakentamiseksi. Jatkosuunnitelma oli julkisesti nähtävillä ja kommentoitavissa kesällä 2016. Projektin etenemisestä voit lukea muun muassa Aamulehdestä.

Itse kilpailun voittaneen suunnitelman perusideana on rakentaa uuteen liikuntapuistoon eri mittaisia ja eri värisiä reittejä – tästä tulee myös kilpailutyön nimi Värivirta. Osa lyhyemmistä reiteistä voidaan jäädyttää talvella.

7639444_orig

Reittien väliin jääville alueille ja reittien reunoille sijoittuu useita liikunnallisia kokonaisuuksia: jalkapallokenttä, miniareena, parkour- ja skeittiparkit, jumppanurmi, leikkiin ja verryttelyyn soveltuvia asfalttimaalauksia, senioreiden aktiviteettinurkka sekä beach volley-kenttiä.

Suunnitelmasta löytyy myös mahdollisuuksia oleskeluun: Jalkapallokentän koillisreunalle on sijoitettu rinnekatsomo ja puistosta löytyy istuskeluun soveltuvia kivipaasia. Lisäksi puiston keskelle on sijoitettu kahvila- ja huoltorakennus.

2883582_orig

Värivirta on ensimmäinen liikkumisympäristöön keskittyvä suunnitelma, jossa olen ollut mukana. Nykyinen ammatillinen suuntautumiseni sai kipinänsä oikeastaan juuri tästä suunnitelmasta – innostuin parantamaan ihmisten liikkumismahdollisuuksia kaupunkiympäristöissä.

Kilpailutyö on julkaistu vuonna 2012 meksikolaisessa liikuntapaikkasuunnittelua käsittelevässä arkkitehtuurijulkaisussa FUGA – arquitectura Y PUNTO.