2. Palkinto
LAPPSET -opiskelijakilpailu
Jyväskylä 2017

Toriareena -kilpailuehdotus sijoittui toiseksi vuoden 2017 LAPPSET -suunnittelukilpailussa. Jyväskylän Lyseon ja vanhan torin kortteliin sijouttuva kilpailuehdotus on toteutettu yksin muutaman vuoden kilpailutauon jälkeen. LAPPSET -suunnittelukilpailu oli avoin kaikille maisema-arkkitehtuurin ja maisemasuunnittelun opiskelijoille.

Toriareena edustaa uuden sukupolven kaupunkiympäristöä. Siinä yhdistyvät liikunnalliset toiminnot, laadukas ja innovatiivinen suunnittelu, puurakentamisen mahdollisuudet sekä vihreä infrastruktuuri. Jyväskylän vanha tori sekä Lyseon kortteli sijaitsevat aivan keskustassa, jonne perinteisesti ei ole rakennettu liikuntarakenteita. Tiivistyvä kaupunkirakenne ja kestävä kehitys vaati kuitenkin liikunnan tuomista keskelle kaupunkia. Täällä liikkuminen on sallittu joka puolella!

toriareena_pohja_nettiin

Toriareena kääntää tilanteen päälaelleen ja tekee vanhasta torista liikkumisen maamerkin: Torin valloittaa puinen muodostelma, joka muistuttaa muodoltaan viereistä Harjua. Kiipeiltävä, käveltävä areena houkuttelee kaiken ikäisiä ihmisiä liikkumaan aivan ytimeen.

Toriareenassa toiminnot, tekniikka sekä viherympäristö muodostavat kiinnostavia vastakohtia, jotka saavat sekä asukkaat että muut kaupunkilaiset viihtymään ja liikkumaan alueella.

toriareena_referenssit_nettiin

Vanhan torin toiminnalliset ja visuaaliset elementit hivuttautuvat myös Lyseon korttelien yksityisempään ympäristöön. Kaupunkitilan solmukohdissa sekä sisäpihoilla sijaitsee punaisella turva-alustalla erilaisia liikunnallisia pisteitä. Toisaalta koko alueen kasvillisuus pyrkii modernilla tavalla noudattelemaan Harjun metsäympäristöä. Oranssit, maalatut puupylväät toimivat läpi suunnittelualueen sekä valaisina, köynnöstukina, kiipeilyvälineinä että potentiaalisena taiteen ripustimina.

toriareena_leikkaukset_nettiin

Toriareenan kenties keskeisin tavoite on eheyttää Jyväskylän kaupunkirakennetta- ja tilaa. Tori on ollut huomattavan vähällä käytöllä ja siksi se kaipaakin rohkeita ratkaisuja. Alue sijaitsee liikenteellisesti merkittävällä paikalla. Julkiseen liikenteeseen liittymistä tukevat uudet, useat pyöräkatokset ja – pysäköintialueet. Alueen sisäinen liikenne tapahtuu pääasiassa kävellen, mutta tavoite on, että myös kauempaa keskustaan saapuvat voivat jättää pyöränsä Toriareenalle parkkiin.

museon terassi