Sain noin kuukausi sitten haastattelupyynnön nuorelta lukiolaiselta. Olin todella vaikuttunut, kuinka kiperiä kysymyksiä haastattelijani olikaan keksinyt yhteiskuntaopin työtä varten! Haastattelijan luvalla julkaisen nyt lopputuloksena syntyneen raportin.

”Haastattelin Jyväskylän kunnallisvaaliehdokkaaksi hakevaa Riikka Leinosta, joka on Jyvionin aktiivinen jäsen ja puheenjohtaja.

Jyvioni eli Jyväskylän vihreät nuoret ja opiskelijat ry on ryhmä jyväskyläläisiä nuoria ja opiskelijoita. Heitä yhdistää vihreät arvot ja halu vaikuttaa ympärillä olevaan maailmaan. Jyvioni on sekä poliittinen järjestö että kansalaisjärjestö. He osallistuvat kansalaisjärjestöjen tapahtumiin, järjestävät keskustelutilaisuuksia ja ottavat osaa ajankohtaisiin keskusteluihin. Heidän tavoitteena on edistää omalta osalta ihmisen ja luonnon rauhanomaista rinnakkaiseloa, yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta, sekä globaalia solidarisuutta.

Riikka Leinonen on jyväskyläläinen nuori vihreä vaikuttaja, joka opiskelee maisema-arkkitehtuuria ja liikunnan yhteiskuntatieteitä. Hänen tavoitteenaan ja intohimona on toimia laadukkaan, resurssiviisaan kaupunkitilan ja aktiiviseen elämään kannustavan elinympäristön puolesta.

Haastattelussa tuli esille erittäin vahvasti Riikan mielipiteet ja halu todellakin vaikuttaa ja muuttaa asioita. Hän välittää hyvin paljon asioista, jotka koskettavat monen suomalaisen arkea, mutta myös globaalisti, esimerkiksi ilmastonmuutos. Pidin erittäin paljon Riikan näkemyksistä ja mielipiteistä ja minusta hänen äänensä pitäisi kuulua lujempaa.

Nykyään kansalaisjärjestöillä voi olla erittäinkin suuri vaikutus yhteiskunnassa. On pienempiä kansalaisjärjestöjä kuten esimerkiksi urheiluseurat, mutta on myös isompia järjestöjä, joita valtiovalta tukee rahallisesti, koska heidän toimintansa on jollain tapaa hyödyllistä työtä yhteiskunnan kannalta. Pienempienkin järjestöjen asema on kuitenkin myös tärkeä. Jokaisella järjestöllä on oma päämäärä kehittää, tukea tai edistää järjestön tärkeintä asiaa. Esimeriksi Luonto Liitto – järjestö tukee jäsen- ja leirimaksuilla toimintaansa Suomen luonnonsuojelu asioissa. Jyvionin tapauksessa järjestö tukee nuorien ja opiskelijoiden vihreää aatemaailmaa ja arvoja, sekä rohkaisua lähteä vaikuttamaan asioihin.

Järjestöt pyrkivät vaikuttamaan päätöksiin monella tavalla. Ne usein järjestävät mielenosoituksia, tiedottavat asioista, pitävät lehdistötilaisuuksia ja erilaisia kokouksia ja kampanjoita. Järjestöt usein ottavat myös yhteyttä yhteiskunnallisiin päättäjiin, kuten kansanedustajiin ja sopivat tapaamisen kasvotusten tai netin kautta. Siinä järjestöillä on mahdollisuus päästä vaikuttamaan ja kertomaan pohjatietoja heille tärkeistä asioista päättäjille.

Tehtävä oli hyvin mielenkiintoinen toteuttaa ja ainakin laajensi hyvin paljon näkökulmiani. Ääneni antamiseen tuli ainakin kiinnostus. Osaisin ehkä parhaiten vaikuttaa äänestämällä. Jätän mielelläni suuremmat teot niille, jotka sen osaavat parhaiten.”

Haluan kannustaa jokaista tutkimaan, mikä olisi juuri sinulle paras tapa vaikuttaa ympäröivään maailmaan! Joillekin se voi olla poliittinen toiminta, toisille äänestäminen on juuri sitä – mutta se voi olla myös mitä vaan siitä väliltä. Etsi rohkeasti oma vaikuttamiskanavasti!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s