Tänään 5.10 vietetään maailman CP-päivää! Moni teistä tietääkin, että minulla on lievä CP-vamma. En koe yleensä tarvetta tuoda omaa vammaisuuttani esille – monestakin syystä.

Ensinnäkin, olen äärimmäisen onnekas, sillä kaikesta huolimatta minulla menee hyvin, ellei jopa toisinaan loistavasti. Minun tapauksessani hyvinvointivaltio, uskomaton perhe ja useimmat elämän polullani vastaan tulleet ihmiset ovat auttaneet tiedostaen tai tietämättään mua eteenpäin. Niin paljon, että useimmiten unohdan olevani vammainen.

Totuus kuitenkin on, että olen vammainen – sen yli, eikä ali pääse. Yhdenvertaiseksi, toimintakykyiseksi, itsenäiseksi kansalaiseksi kasvaminen on vaatinut kovan työn. Enkä suinkaan halua tässä korostaa omaa mahtavaa luterilaista työmoraaliani, vaan ympäröivän maailman ja yhteiskunnan merkitystä.

Siksi haluankin tänään erityisesti osallistua #pyyhiennakkoluulosi -kampanjaan, johon alla oleva video kannustaa osallistumaan.

 

 

Minä en olisi tässä, ellei suomalainen hyvinvointivaltio ja sen terveydenhuoltojärjestelmä aikoinaan olisi kyennyt tunnistamaan erityistarpeeni ja potentiaalin, minkä yhteiskunnan tarjoama apu voi mahdollistaa. Perheelläni yksin ei olisi ollut varaa monivuotiseen fysio-, toiminta- ja puheterapiaan. Puhumattakaan asiantuntevasta koko lapsuusiän kestäneestä neurologian erityisosaamisesta, jota Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tarjosi.

Lapsen näkökulmasta kaikkein uskomattominta oli, että sairaanhoitopiiri kustansi minulle tarvittavat apuvälineet, ennen kuin kukaan ehti toivoa. Sain alle kouluikäisenä erikosvalmisteisen kolmipyörän, jolla sain harjoitella pyöräilyä. Tämä siitä huolimatta, että alkuperäisen ennusteen mukaan pidettiin epätodennäköisenä, että opin ikinä pyöräilemään.

Minä haluan ja toivon, että Suomi pysyy ja kehittyy jatkossakin yhteiskuntana, jossa tunnistetaan diagnoosista huolimatta ihmisten potentiaali ja elämään olennaisesti liittyvä halu kehittyä ja kasvaa oman yhteisönsä jäseneksi. Vain sillä tavalla Suomi voi olla maailman paras maa.

Etenkin maamme hallitukselle haluan sanoa #pyyhiennakkoluulosi, usko kansalaisiisi, etenkin heikoimpiin ja vähäosaisiin, sillä siellä piilee suurin hyödyntämätön voimavara – ei kiky-sopimuksessa.

#worldcpday

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s