Julkaistu Keskisuomalaisessa 22.9.2016

Vain yksittäiset hallituspuolueiden kansanedustajat ovat kritisoineet järjestäytynyttä rasistista toimintaa. Koko hallituksen tulisi lähettää suomalaisille selkeä viesti, että rasismi on tuomittavaa ja vahingollista yhteiskunnalle.

Tilanne on johtanut jo yhden ihmisen kuolemaan Helsingissä. Nuori mies kuoli kansallissosialistisen ryhmittymän, Suomen Vastarintaliikkeen SVL:n pahoinpitelyn seurauksena. Jyväskylässäkään ei ole vältytty rasistisen liikkeen väkivallalta.

Koska hallitus ei ole puuttunut tilanteeseen, ovat Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajat perustaneet rasisminvastaisen kansalaiskampanjan. Huominen ilman pelkoa – järjestäytynyt rasismi rikoslakiin -kampanjan tavoitteena on tehdä järjestäytyneeseen rasismiin puuttuminen aidosti mahdolliseksi.

Kampanjan tukijärjestöt kattavat jo yli puoli miljoonaa suomalaista ja vetoomus on kerännyt yli 20 000 allekirjoitusta. Haluamme yhdessä luoda huomisen, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä itsensä tai lähimmäistensä puolesta. Huomisen, jossa pelottelu ja ahdasmielisyys eivät hallitse asenteita yhteiskunnassamme.

Suomella on YK:n rotusyrjinnän vastaisen sopimuksen mukaan velvollisuus kieltää rasismia edistävät ja siihen yllyttävät järjestöt. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjauksen mukaan kokoontumisvapaus ei ulotu rasistiseen liikehdintään. Silti Soldiers of Odin ry harjoittaa tunnuksellista katupartiotoimintaa ja SVL uhkailee väkivallalla – ja myös käyttää sitä. Lakiasiantuntijat sanovatkin, ettei nykylaki ole yksiselitteinen ja sitä tulisi selkiyttää.

Emme halua Suomeen enää lisää rasistisen toiminnan kuolonuhreja. Avataan sydämemme kansainvälistymiselle ja sanotaan selvä ei rasismille.

Jaakko Mustakallio

puheenjohtaja, Vihreät nuoret

Tampere

Emilia Lakka

Riikka Leinonen

puheenjohtajat, Jyvioni – Jyväskylän vihreät nuoret ja opiskelijat ry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s