Nyt, kun luennot liikuntatieteellisellä ovat jo ohi ja vikat palautukset edessä, olen pohtinut, että voisin avata hiukan sitä, miltä opiskelijaelämäni näyttää. Takana on siis vuosi liikunnan yhteiskuntatieteiden opintoja: Olen hiukan epävirallisella luvalla tehnyt kursseja sieltä ja täältä, sillä minulta puuttuu vielä kandin paperit Aalto-yliopistosta. Olen kyllä jo tovin tehnyt maisteriopintoja myös maisema-arkkitehtuurista.

Vuosi on ollut mielenkiintoinen ja hyvin erilainen, mitä se on aiemmin ollut. Hyppäys maisema-arkkitehtuurista liikunnan yhteiskuntatieteisiin on ollut yllättävä (monessakin mielessä), haasteellinen mutta myös erittäin palkitseva.

Tähän väliin lienee hyvä avata, että miksi kukaan loikkaa teknillis-taiteelliselta alalta liikuntatieteilijäksi – varsinkin, kun ei itse ole yhtään liikunnallinen. Ennen viime syksyä työskentelin maisema-arkkitehtuurin alalla 3 vuotta, jonka aikana tutustuin useammassakin projektissa lähiliikuntapaikkoihin. Siitä se sitten lähti: aihepiiri alkoi tuntua kiinnostavalta ja hyvältä tavalta vaikuttaa ihmisten arkielämään. Samalla huomasin, että minulta puuttuu pätevyys tarkastella liikunnan aiheita laajemmalta yhteiskunnalliselta kannalta. Vuosi sitten maaliskuussa sain erittäin spontaanin idean hakea Jyväskylään – kotikaupunkiini – opiskelemaan.

IMG_3160

Oma opiskelusyksyni alkoi hiukan myöhemmin kuin muilla ja asumiskuviotkin olivat pitkään epäselvät. Syksyn opinnot lähtivät hiukan hitaasti liikkeelle (Kela kiittää), mutta samalla sain arvokasta aikaa pohtia asioita. Isot muutokset tarvitsevat aikaa. Nyt keväällä huomaan, että lepo ja ajattelu tuottavat hedelmää, kun olen jaksanut keskittyä moneen uuteen asiaan täysillä.

Kevät on ollut hyvin erilainen verrattuna syksyyn, jolloin kävin lähinnä luennoilla ja tenteissä. Nyt kevällä elämä on ollut luentojen ja tenttien lisäksi myös yritysvierailuja, kieltenopiskelua, kirjastossa norkoilua, seminaareja, tutkielmia, luentopäiväkirjoja, esitelmöintiä, ryhmätyötä ja jopa hissipuheen videointia. Aika paljon on erilaista hommaa! Yksi seikka näyttäytyy kuitenkin tärkeimpänä työmäärää miettiessäni: vaikka hommaa on ollut paljon, olen kokenut itseni uudella tavalla motivoituneeksi.

Liikunnan yhteiskuntatieteiden aihepiirit ovat todella monipuolisia ja laajoja. Sisälläni onkin herännyt suunnittelijaidentiteetin lisäksi pieni yhteiskuntatieteilijä, joka intoutuu tutkimaan ilmiötä kuin ilmiötä. Olen huomannut, että vaikka urheilu sinänsä ei kiinnosta minua, tarjoavat opinnot mahdollisuuksia kaltaiselleni epäurheilijallekin. Kevään aikana olen tutkinut mm. arvokeskustelun merkitystä ympäristötietoisuuden edistäjänä liikuntaorganisaatioissa, turvallisuutta yhteiskuntamme määrittävänä arvona ja sen suhdetta esteettömyyteen. Lisäksi olen tutustunut naisjalkapalloilun kehitykseen ja feministisiin kytköksiin sekä pohtinut liikuntaa ja taloutta uusliberalismin näkökulmasta. Näin jälkikäteen voin todeta, että liikunnan yhteiskuntatieteet ovat ennen kaikkea soveltavia yhteiskuntatieteitä – ne antavat hyvän pohjan monenlaisten ilmiöiden tarkasteluun.

IMG_3155

Tällä hetkellä työstän kevään viimeistä tutkielmaa Jyväskylän pyöräilyn edistämisohjelmasta. Tavoitteena on tarkastella paikallisen pyöräilyn edistämisen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Monista opiskelijoista poiketen (lähes) pelkään pyöräillä Jyväskylässä, mutta koen aiheen äärimmäisen mielenkiitoiseksi. Pyöräily kytkeytyy yhteiskunnassamme yllättävän moniin aihepiireihin ja aiheuttaa voimakkaita tunteita siinä missä moni muukin urheilulaji – joskin hiukan poikkeavassa ympäristössä.

Nyt kesällä työskentelen osa-aikaisesti yliopistolla osallistavan liikuntasuunnittelun projektin parissa eli olen päässyt käytännössäkin toteuttamaan hankkimaani osaamista. Vuodessa ehtii tapahtua paljon! Jos jotain tällä kirjoituksella haluan saavuttaa, niin sen, että joku muukin alan vaihtoa/lisäystä pohtiva saa pontta pohdinnoilleen. Uuteen tutustumineen kannattaa aina ja omaa osaamista kannattaa kehittää ennakkoluulottomasti!

Lisäksi, jos liikunta ja yhteiskunta kiinnostavat, mutta et silti itse ole huippu-urheilija, kannattaa silti hakea liikuntatieteelliseen.

Haluatteko jatkossa kuulla lisää, mitä liikuntatieteellisen opinnoissa tapahtuu tai millaisia aihepiirejä käsittelen? Kerron mielelläni, jos kiinnostusta löytyy!

Kaikki kuvat ovat Kööpenhaminan Ørestadin uuden kaupunginosan moniaktiviteettipuisto Plug’n’Playsta.

IMG_3212

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s