Juho Hämäläinen kirjoitti (KSML 27.2.) Jyväskylän nykyisestä kaupunkikuvasta. Olen samaa mieltä Hämäläisen kanssa siitä, että oli virhe tuhota Jyväskylän puukaupunki-idylli. Näin ei tehty ainoastaan Jyväskylässä vaan ympäri Suomea.

Menetettyä ei saada takaisin, mutta sitäkin tärkeämpää on suojella säilynyttä rakennushistoriaa. Kaunis, elävä kaupunki syntyy erilaisista kerrostumista.

Lähtiessäni opiskelemaan maisema-arkkitehtuuria pidin Jyväskylää rumana kaupunkina, kuten Hämäläinen. Palattuani kotikaupunkiin harmittelen yhä monia asioita kaupunkikuvassa – muun muassa Lyseon toiminnan lakkauttamista alkuperäisessä rakennuksessaan.

Koen silti vahvasti, että Jyväskylällä on vahva potentiaali kehittyä. Kaupunkimme tulee profiloitua entistä enemmän nuorekkaaksi opiskelija- ja yritys-, mutta myös luonnonläheiseksi järvenrantakaupungiksi.

Mikäli Jyväskylän keskusta-alueita ei kehitetä aktiivisesti ja nykyaikaisella otteella, on yhä täysin mahdollista, että Hämäläisen kaavailema kauhuskenaario toteutuu. Keskusta-alueet näivettyvät, ja ympäröivät markettikeskukset ajavat keskustan ohi vetovoimaisuudellaan.

Keskusta-alueelle tulee kaavoittaa lisää asuin- ja työpaikkarakentamista mutta myös laadukkaita viheralueita. Ratapihan rakentaminen ja Rantaväylän bulevardisoiminen ovat merkittävin keino kehittää kanta-kaupunkia. Ratapihan alueesta on vireillä osayleiskaavaehdotus, joka tuntuu jumittavan.

Nyt jos koskaan tulisi löytyä tarpeeksi tahtoa luoda Jyväskylään rohkeaa kaupunkikuvaa!

Kaupungin kauneus ei muodostu vain rakennusten julkisivuista. Toimiva viherverkosto ja miellyttävät jalankulkumahdollisuudet ovat merkittävimpiä asumisviihtyisyyteen vaikuttavista tekijöistä.

Jyväskylän kaupunki onkin tässä suhteessa myös edelläkävijä. Kauppakadun pihakatuhanke on osoitus siitä, että Jyväskylä haluaa rakentaa toimivaa kaupunkia ihmisille. Pyöräilyn ja jalankulun edistämistä ei saa pysäyttää tähän.

Hämäläinen väheksyy Alvar Aallon arkkitehtuurin vetovoimaisuutta. Turistit tulevat Jyväskylään juuri Aallon rakennusten takia. Siinä Hämäläinen on oikeassa, että Aalto ei saisi olla ainut houkutin. Annetaan vierailijoille ja asukkaille myös jotain uutta, laadukasta, kaunista ja kansainvälisesti houkuttelevaa!

Riikka Leinonen

maisema-arkkitehtuurin yo

liikunnan yhteiskuntatieteiden yo

pj., Jyvioni – Jyväskylän Vihreät Nuoret ja Opiskelijat ry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s